Tüp şeklindeki organların içini görmek amacı ile geliştirilmiş esnek boru şeklinde, ucunda bir video kamara olan ve görüntüleri monitöre büyüterek aktaran cihazlara verilen genel isimdir. Yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağının birlikte incelendiği durumda Gastroskopi adını alır. Aynı zamanda bu tetkik Üst GİS (üst gastrointestinal sistem) Endoskopisi, Panendoskopi veya Özefagogastroduodenoskopi olarak da adlandırılır. Makattan girildiğinde kalın barsakların son 30-40 cm’lik (rektum ve sigmoid kolon) bölümü incelenirse flexible rektosigmoidoskopi, makattan girilerek kalın barsakların tamamını ve ince barsakların son kısmının endoskopik incelenmesine de kolonoskopi adı verilmektedir.
Endoskoplar son derece sofistike aletlerdir. Bükülebilen, yumuşak, plastik natürde (geçtiği yerleri çizip kanatan, tahriş eden, iz bırakan metal değildir) genişliği 8-12 mm. kalınlığında olan kablo şeklinde bir alettir. Endoskopun el ile tutulan kısmından endoskopun hareketleri kontrol edilir. Ayrıca su püskürtülmesini, hava verilmesini veya havanın, mide salgılarının aspire edilmesini sağlayan düğmeler bulunmaktadır. Endoskop içerisinde bulunan bir kanal kullanılarak biyopsi forsepsleri, sitolojik inceleme için küçük fırçalar, polip veya yabancı cisimlerin tutulup çıkarılmasını sağlayan kapan-kıskaç (snare) olarak adlandırılan aletler ve kanamayı kontrol edebilen aletler geçirilebilir. Endoskop içerisinde fiberoptik lifler ışığı ileterek görüntüyü oluşturur. Bilgisayar çip teknoloji kullanılarak monitöre aktarılan renkli görüntüyü izleyerek inceleme başlatılır. Video ekranının bulunması aynı zamanda video kaydının yapılmasını sağlar.
Endoskopi bir cerrahi müdahale değildir. Endoskopi işlemleri bir çok kliniklerde anestezi uzmanı tarafından uyutularak yapılmaktadır. Hiçbir şekilde hissetmeyip bu olayı yaşanmaması için gereken konfor ve güvenli ortam sağlanmaktadır. Endoskopi sonrası hemen uyanıp 10-30 dakika dinlenme odasında gözlem altında kalırsınız. Endoskopi işlemlerinden sonra hiçbir kısıtlamamız yoktur. Ancak anestezi nedeniyle bulantı olmaması için 30 dakika sonra yenilip, içilmelidir. Kendinizi iyi hissetmenize rağmen anestezi nedeniyle refleksleriniz azalacağından dolayı 1-2 saat kadar evde istirahat etmeli, ayrıca bu süre içinde araba kullanmak gibi dikkat gerektiren işler yapılmamalıdır. Sizi eve bırakacak bir kişi yanınızda gelmelidir. 1-2 saat sonrası hiç yapılmamış gibi günlük işlerinize dönebilirsiniz.
Anestezi Uzmanı eşliğinde sedasyonla (uyutularak) yapılan Endoskopiden Korkmayın Erken tanı için doktorunuzdan randevu almayı ihmal etmeyiniz.